BAK ZELF EEN BIERBROOD VAN VERSE BIERBOSTEL

Zelf een bierbrood bakken met verse bierbostel? Lees dan verder! Heb jij je favoriete biertje gevonden of bij ons gebrouwen? Bak er zelf een bierbrood mee! Erg makkelijk om te maken en heerlijk bij een speciaal biertje, stoofpotje of een borrelplank met hapjes. Hoe leuk is het om een brood te maken en deze te food-pairen met je eigen brouwsel?

brood bakken bierbostel

WAT IS BIERBOSTEL?

Bierbostel is de naam van het overgebleven (gerste)mout na een dag bierbouwen. Tijdens het brouwproces wordt mout gebruikt om er suikers uit te onttrekken. Nadat de suikers uit de mout zijn gehaald is de mout niet meer nodig tijdens het bierbrouwproces. Het overgebleven gerst kan je gebruiken om andere producten mee te maken! Bierbrood of bierbostelbrood is één van de meest bekende, daarnaast kan je er koekjes van bakken, granola mee maken, pizzabodems of het gebruiken als veevoer. In bierbostel zitten namelijk erg veel voedingstoffen, eiwitten en proteïnen!

bierbostel

BIERBROOD BAKKEN MET JE FAVORIETE BIER OF BIERSTIJL

Een bierbrood is pas echt een bierbrood als jij hem zelf bakt met je favoriete biertje. Wij vinden het bierbrood welke gebakken is met een kruidige tripel het lekkerste. Dit geeft een karakteristieke en kruidige smaak aan je brood. Bovendien kun je zelf ook experimenteren met andere bierstijlen! Tijdens het bakken vervliegt de alcohol, je kunt dus zoveel bierbrood eten als je wilt! Wil je zelf ook eens je eigen bier brouwen? Boek hier een workshop bierbrouwen! Na de workshop bierbrouwen nemen jullie natuurlijk ook wat bierbostel mee naar huis om er een heerlijk vers bierbrood mee te bakken! Geen tijd? Je kunt bierbostel ook erg goed in de vriezer bewaren!

MET DIT RECEPT KAN JE ZELF EEN BIERBROOD BAKKEN

BEREIDINGSTIJD: 1 UUR

Zelf een brood bakken van bierbostel is helemaal niet moeilijk. Dit recept is het basisrecept voor een bierbrood. Je kunt er allerlei lekkers aan toevoegen om te variëren. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor het bakken van één bierbrood:

DIT HEB JE NODIG

 • 200-225 gram bierbostel (liefst dagvers/vochtig)
 • 400 gram (tarwe)bloem of zelfrijzend bakmeel
 • 200 ml bier (bijvoorbeeld tripel)
 • 50 ml olijfolie
 • Zout
 • Gedroogde bakkers gist (zakje 7 gram)
 • Beslagkom / Theedoek / Bakpapier

Gebruik een keukenmachine of staafmixer om het bostel eerst klein te malen. Dit voorkomt grote harde stukjes in je brood.

STAP 1: Allereerst verzamel je alle ingrediënten voor het bierbrood en weeg daarna het meel af. Vet alvast een broodvorm in met olie of zachte boter. Gebruik een beslagkom en voeg de ingrediënten bij elkaar, daarna kneed je dit met de hand tot een mooie deegbal. Vervolgens voeg je de gist als laatste toe in de kom. Tot slot voeg je nu ook de ‘bonusingrediënten’ toe, zie de brouwers tip.

Bierbrood bakken

STAP 2: Kneed het deeg met de hand ongeveer 15 minuten stevig door. Daarna laat je het deeg één uur rusten en rijzen op een warme plek afgedekt met een vochtige handdoek. Dit is belangrijk zodat je het deeg beschermt tegen uitdroging. Een half uur voordat je het deeg in oven doet kneed je het nog even flink door.

bakkers gist bierbrood

STAP 3: Verwarm de oven voor op 210 graden, wij gebruiken hiervoor de stand boven en onder warmte. Vorm van het deeg een brood en leg dit in het ingevet cakeblik of op bakpapier. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 190 graden in 50-60 minuten gaar. Het brood is gaar als een satéprikker er droog uitkomt. Tip: laat het vocht tijdens het bakken ontsnappen door de oven af en toe te openen!

bierbrood tripel

STAP 4: Neem een ingevette bak of broodvorm en spreidt het deeg uit alvorens je het in de oven zet. Je kunt er ook voor kiezen om de deegbal op bakpapier te leggen. Bak vervolgens het bierbrood in circa 50-60 minuten af en laat het daarna afkoelen. Tot slot laat je het brood een beetje afkoelen en snijd het in stukken. Daarna serveer je het brood samen met bijvoorbeeld smeersels (boter) en een kaasje op een borrelplank. Vergeet je favoriete biertje natuurlijk ook niet!

bierbostel brood bakken

TIPS VAN DE BROUWERS

Net als bij het brouwen van een bier kun je met een zelf gebakken bierbrood ook experimenteren met nieuwe ingrediënten! Wij geven je vast wat tips ter ins-bieratie! Gebruik bijvoorbeeld:

 • blokjes feta of geraspte kaas
 • stukjes uitgebakken bacon of ui
 • zongedroogde tomaatjes
 • lente-ui in ringetjes
 • zonnebloempitten of rozijnen
 • verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm of oregano
 • specerijen, zoals paprikapoeder, komijn- of korianderzaad

Laat jij ons weten wat jij er van vond? Plaats een reactie!

HAAL ZELF JE BIERBOSTEL AF BIJ ONZE BROUWLOCATIE IN ZAANDAM!

Aan het einde van een dag bier brouwen houden wij vaak bierbostel over. De hoeveelheid hangt af van de grote van de batch bier en de zwaarte van de graanstort. Meestal is er tussen de 5-12 kg bierbostel over aan het eind van de dag! Hoewel wij hier regelmatig bierbrood van pakken voor tijdens onze workshops bierbrouwen blijft er altijd over. Uiteindelijk moeten we het bostel dan weg gooien. Eigenlijk vinden we dit voedselverspilling en dat is zonde. Dus, ken jij iemand of ben jij iemand die ons verse bierbostel wilt gebruiken? Het is ook goed te bewaren in de vriezer! Laat het ons weten door het contactformulier in te vullen of stuur een e-mail naar 3brewingbrothers@gmail.com!

Three Brewing Brothers