ZELF EEN SAISON BIER BROUWEN!

Saison

HISTORIE VAN DE SAISON

De Saison is van origine een bier dat werd gebrouwen in het Franstalige België ook wel Wallonië genoemd en het Noordelijke deel van Frankrijk in de regio’s Calais du Nord en d’Alsace (Elzas). De naam Saison, is afgeleid van het woord Seizoen. Vroeger was het namelijk zo dat de Saison bieren voornamelijk werden gebrouwen op het platte land en door de boeren zelf. Andere benamingen voor dit type bier zijn ook wel Farmhouse Ale of Bière du Garde. In de zomer werkten zij op het land en zodra het zomerseizoen afgelopen was gingen de ketels aan om een flinke voorraad bier te brouwen. Bier brouwen was voor de boeren een belangrijke activiteit. In het nazomer seizoen en tijdens de winterperiode was er tijd vrij om bier te brouwen. Deze bieren werden dan een lange tijd opgeslagen zodat ze het volgende jaar in de zomer, tijdens de hete dagen werken op het land, gedronken konden worden. Het wat was namelijk van slechte kwaliteit en daarom dronken zij Saison bieren tijdens de werkzaamheden! Later zorgde het gebrouwen bier ook voor meer inkomsten voor de boer omdat deze het kon verkopen aan de lokale cafés.

OVER DE BIERSTIJL: SAISON

Wil jij graag zelf een Saison bier brouwen? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het brouwen van deze bierstijl! Natuurlijk is er veel variatie mogelijk binnen een bepaalde stijl, maar we helpen je graag op weg en laten je weten waar je bij het brouwen van een Saison rekening mee dient de houden.

Kenmerken bierstijl Saison
ABV: 3,5 – 9,5%
SG: 1.048 – 1.065
FG: 1.002 – 1.008
IBU: 20 – 35
EBC: 9.9 – 43,5 ( Kleur: lichtgeel, goudgeel tot koper/amberkleurig)

Aroma: Fruitig, kruitdig, peperig, pittig, lichte boerderijgeur, wijnachtig (droog).
Smaakbeschrijving: kruidig, pepperig

HET SAISON BIER BROUWRECEPT

Dit recept is geschikt voor het brouwen van 25 liter bier. Je kunt de hoeveel zelf bereken wanneer je een kleinere hoeveelheid bier wilt brouwen. In het Saison brouwpakket voor 5, 10 en 20 liter zijn de hoeveelheden die je nodig hebt al exact bepaald. Een andere manier is om dit recept te schalen in één van de brouwprogramma’s. Onze recepten worden samengesteld in de BrewFather app. Het recept en de volledige handleiding om dit recept zelf thuis te kunnen brouwen vind je hier!

Graanstort
– Pilsmout (3,9EBC): 5,44 kilogram of 82,9% van de totale stort
– Tarwemout (3,9EBC): 660 gram of 10,1% van de totatle stort.
– Suiker (2EBC): 290 gram of 4,4% van de totale stort.
– Caramunich type II (110EBC): 170 gram of 2,6% van de totale stort.
Totaal vergistbare ingrediënten: 6,56 kg

Saison brouwen

GISTKEUZE SAISON BROUWEN

De Belle Saison gist is een échte Saison biergist. Het is een droge korrelgist van Lallemand. Wij hebben twee zakjes van 11 gram gist gebruikt op een batch van 25 liter. Het advies van Lallemand is een hoeveelheid van 0,5-1,0 gram gist per liter bier. De aanbevolen vergistingstemperatuur is 15-35 graden. De gist heeft een lage flocculatie en hoge vergistingsgraad met een alcoholtolerantie tot 15%.

Wil je een andere gist gebruiken?
Dan kun je deze Saison gisten overwegen:
White Labs: WLP550 of WLP565
– Wyeast 3522 of 3724
– Flagship Saison Vieille Provision.
– BE-134 SafAle

HET MAISCHPROFIEL VAN EEN SAISON BIER

Het maischschema wat wij hebben gebruikt is relatief simpel. Er wordt bij een wat lagere temperatuur gemaischt om zoveel mogelijk vergistbare suikers in het wort te krijgen. De beslagdikte die wij gebruiken is 4,5 liter water per kilogram mout. De tweede stap van 15 minuten zorgt voor een lichte hoeveelheid onvergistbare suikers (dextrines) en maakt het uiteindelijke bier iets zoeter. Na het maischen wordt het graan bed gespoeld met warm water van 78-80 graden om de resterende suikers uit het graan te spoelen (+/- 15 minuten). Daarna starten we met het koken van de wort.

Maischprofiel
Inmaischen 15 minuten op 65 graden.
Maischen 30 minuten op 62 – 64 graden.
Maischen 15 minuten op 68 graden.
Uitmaischen 5 minuten op 78 graden.

Maischwater: 26,96L
Spoelwater: 6,25L
Totaal water: 33,21L
Maischvolume: 31,16 (water + graan)
PH: 5,3-5,5 + eventuele watertoevoegingen voor gewenst waterprofiel. Ook kun je eventueel wat zuur mout toevoegen om aan te zuren.

Maischen Saison Bier

KOKEN WORT EN HOPTOEVOEGINGEN

De kookduur van deze Saison is 60 minuten, gedurende het kookproces worden er drie hoptoevoegingen gedaan en één suikertoevoeging.
– SG voor koken: 1.044
– Begin SG: 1.053
– Kleur: 12 EBC

Hoptoevoegingen
– 60 minuten (bitterhop): 35 gram
East Kent Goldings, 5,0% AA (Totaal 19,5 IBU)
– 15 minuten (bitterhop/smaak/aroma): 15 gram of 2x 7,5 gram (blend)
East Kent Goldings, Styrian Goldings. (Totaal 4,2 IBU)
– 2 minuten (aroma): 34 gram in een blend van drie verschillende hoppen:
Styrian Goldings (50%), East Kent Goldings (30%) en Saaz (20%). (Totaal 0,4 IBU)

Suiker
– @15 minuten voor het einde van de kook. Naast de hoptoevoegingen wordt de laatste 15 minuten van het koken 290 gram kristalsuiker of tafelsuiker (sucrose) toegevoegd. Zorg dat je voldoende de tijd neemt zodat de suiker goed op kan lossen in het kokende wort.

HET VERGISTINGSPROFIEL SAISON

Na de hoofdvergisting is het belangrijk om te beoordelen of de vergisting is voltooid. Dit doe je met een hydrometer, wanneer de hydrometer een waarde aangeeft tussen de 1.002 – 1.008 kun je er vanuit gaan dat de vergisting bijna of volledig is afgerond. Je kunt dan doorgaan met de lagering of het bier bottelen. Wel moet deze waarde bij meerdere metingen over enkele dagen hetzelfde zijn zodat je zeker weet dat de vergisting voltooid is. Als je te vroeg bottelt loop je het risico dat je bier de fles uit komt spuiten, wees voorzichtig!

Het vergistingsprofiel
– Hoofdvergisting gestart op 23.8 graden, gedurende de eerste week de temperatuur geleidelijk laten oplopen met +1 graden per dag tot maximaal 30 graden. Na 7-10 dagen hevelen naar een nieuw vergistingsvat om de lagering te starten.

– Nagisting/Lagering: Totaal 14 dagen lageren. De eerste 7 dagen lageren bij een temperatuur van 25 graden, daarna 7 dagen lageren bij keldertemperatuur van c.a. 18 graden. De laatste twee dagen (dag 12-14) van de lagering een ‘cold crash’ uitvoeren en het bier koelen tot 0 tot 5 graden voordat je het bier gaat bottelen. Dit zorgt voor een helderder bier omdat het bezinksel neerslaat op de bodem van het vergistingsvat en dus niet in je flesjes terecht komt.

– Hergisting op fles: Na de lagering suiker toevoegen (5-6gr/L), rustig door het bier mengen en daarna kun je het bier bottelen op de fles! Vervolgens moet het bier 4-6 weken hergisten op de fles bij kamertemperatuur van ongeveer 18 tot 21 graden. Door de suikertoevoeging komt de hergisting op gang en ontstaan er koolzuur in het bier en bouwt er zich druk op in de fles.

THUIS ZELF EEN SAISON BIER BROUWEN?

Leer zelf thuis een Saison te brouwen met ons Saison brouwpakketten! Het klinkt misschien moeilijk maar wij helpen je goed op weg met onze videobeschrijvingen en een duidelijk stappenplan. Check ons Youtube kanaal voor de nieuwste beschrijvingen en vergeet niet te ‘liken’ en te ‘subscriben’! Wordt je toch liever weg wijs gemaakt in het brouwproces? Kom dan samen met ons je eigen bier brouwen tijdens één van onze workshops bierbrouwen! Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar jouw zelf gebrouwen Saison, laat ons weten hoe het is gegaan, wat je ervan vind en stuur ons een foto van je brouwdag, de vergisting of als je proost met je uiteindelijke bier! Deel hem op social media en ‘tag’ ons zodat wij jouw verhaal kunnen ‘liken’ en delen!

Hydrometer Saison

MISSCHIEN OOK INTERRESSANT?

  • Brouwpakket Saison

     47,95 inc. btw
  • Brouwpakket Tripel

     46,95 49,95 inc. btw