Een nieuwe update!

Onze deelname aan de Porter Challenge heeft ons zeker gemotiveerd om deze batch tot een goede Porter te brengen. Het is namelijk zo dat wij 12 flesjes voor 1 Maart 2021 moeten afleveren voordat de jury onze bieren gaat beoordelen! Meedoen aan een competitie is natuurlijk altijd spannend, maar voor ons is het dubbel zo spannend want het is de eerste keer!

Je vraagt je van alles af: wat vinden ze van de kleur? Is het niet te bitter? Of is het juist te zoet? Onze Porter zal dus beoordeeld worden door ja ja, de meesterbrouwer zelf!

De (hoofd)vergisting

Inmiddels zit ons zelf gebrouwen Porter al 14 dagen in het vergistingsvat en mogen we er vanuit gaan dat de gist zijn werk heeft gedaan! Alle suikers uit de mouten worden door de gist opgegeten waarbij er alcohol en koolstofdioxide (CO2) ontstaat. De CO2 kan het vat verlaten via een waterslot en de alcohol blijft achter in het bier natuurlijk! Wij hebben al een klein beetje kunnen proeven en de smaak was erg goed, ook al is de smaak nog in ontwikkeling en kan er zeker nog het één en ander veranderen.

Nu de hoofdvergisting klaar is begint het nagisten en het lageren. De Porter wordt overgeheveld naar een schoon fermentatievat zodat alle trub dat naar de bodem is gezakt overblijft in het oude vat. Dit zorgt ervoor dat het bier kan klaren en uiteindelijk dus een mooi en helder bier kan worden. De vergisting loopt rustig door en de smaken worden de komende twee tot drie weken een stuk beter. De Porter gaat nu drie weken lageren in het fermentatievat bij keldertemperatuur (8-13 graden). Na deze periode kunnen we eindelijk bottelen en laten we het bier nog enkele weken door rijpen in de fles. Meestal wordt een Porter lekkerder naarmate er een langere rijpingsperiode plaatsvind. (tussen de 3-12 maanden).

porterchallenge

three brewing brothers porter

De beoordeling?

Alle deelnemers sturen 12 flesjes van de thuis gebrouwen Porter op. Deze flesjes worden beoordeeld door een uitgebreide jury. Het gaat om een blinde bierproeverij en jurering, niemand weet dus van wie welke flesjes afkomstig zijn en wat het karakter is van het bier dat ze gaan proeven. Het enige wat de jury weet is dat het alleen maar Porters zijn, maar hierin zijn ook verschillende stijlen te onderscheiden. In totaal doen er 18 thuisbrouwers mee met de competitie.

Dus op naar 1 April! Proost!

2021-03-01T20:07:00

dagen

uren minuten seconden

tot

Thuisbrouw Challenge

Vind jij onze content leuk? Support ons dan via social media door te liken en te delen of subscribe en doneer op onze Patreon! Op deze manier blijven wij aan de gang!

– VERTROUW – VERBIND – VERBROEDER –
@threebrewingbrothers